donderdag 27 november 2014

Minder verpakkingen!

Stapeltjes heb ik ervan liggen. Kleine plastieken zakjes met vrolijke tekeningen, blijkbaar speciaal gemaakt om verjaardagstraktaties voor school of crèche in te verpakken. Toegegeven, er was steeds allerlei lekkers in te vinden: koekjes, rozijntjes, nog koekjes. Dat alles werd razendsnel opgesnoept door ons mormeltje. Maar wat dan gedaan met die kleine verpakkingszakjes? Ze zijn te klein om als vuilzakje te hergebruiken en ook te vaak met stift gepersonaliseerd om opnieuw als cadeauverpakking in te zetten. Voorlopig is de enige oplossing: in de speelkeuken van mormeltje leggen, dan kan ze winkeltje spelen.

Maar bij de voorbije 2 verjaardagen van ons trolletje heb ik toch geprobeerd om die zakjes te vermijden. Het eerste jaar werd het een feestelijk doosje, gevuld met rijstkoekjes (want dat at ze zelf graag) en  rozijntjes. Het doosje kon zo hergebruikt worden als kerstboomversiering!

Dit jaar ging ik voor nog minder verpakking en nog meer recyclage: de kindjes van de crèche kregen allemaal een puzzeltje - per 4 in 1 doos te koop, hoera! Uit de dozen knipte ik een kleine afbeelding van de volledige puzzeltjes, om het gepuzzel wat te vergemakkelijken. Nu de eigenlijke verpakking nog: een restje wol om de stukjes bij elkaar te houden, meer moet dat niet zijn. Maar dan moesten de kindjes natuurlijk nog weten van wie de traktatie kwam en dat kon ik moeilijk met een viltstift op een touwtje schrijven... Gelukkig heb ik last van verzamelwoede en kan ik dus gewoon een kastje induiken om daar iets op te vinden. Toen Mira geboren werd, had Rataplan per toeval een voorstelling onder leiding van zangeres Mira en dat stond in sierlijke letters op hun affiches. Dus ben ik daar op het einde van de maand alle - ja alle - overtollige affiches gaan ophalen. Die fungeren hier niet alleen als tekenpapier, maar vooral als voorraad naamlabels. 'Twee' erop gestempeld en zo krijg je dus een heel minimalistische verpakking, die er toch leuk uitziet! 
De verzorgsters van de crèche kregen smeltchocolade, verpakt in een mooie bladzijde uit het leuke tijdschrift Flow en we konden ook de stempel van Mira's geboorte nog eens bovenhalen: Mira trakteert op chocomelk. Kan niet mis.

zondag 23 november 2014

Jarig!

Dan heb je een kroon nodig! En slingers! Als je dan met een moeder zoals ik opgescheept zit, wordt dat niet opgelost met een ritje naar de winkel, maar zal dat eigenhandig en vooral zo veel mogelijk met recyclagemateriaal gemaakt worden. Arm kindje, hoor ik je denken. Dat begrijp ik, maar ik kan het niet laten! Ik dus aan de slag. De vlaggetjes had ik al voor haar eerste verjaardag genaaid uit grotendeels overschotjes stof. De kroon van vorig jaar was heel leuk, maar een 2de verjaardag vraagt toch om een nieuwe kroon. Ik dook in mijn kast en viste er het perfecte materiaal uit: velcro die mijn vent overhad van een projectje, 2 gehaakte bloemen die mijn mama ooit gehaakt heeft, dikke vilt (gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen, van winkel Rewind) en kleurrijke lintjes die ik altijd uit de mouwen van t-shirts knip - er zitten van die lintjes aan om je t-shirts op te hangen, maar die van mij liggen op stapeltjes in mijn kast, dus ik knip ze eruit voor je-weet-maar-nooit-welk-knutselproject en ze zijn al eens van pas gekomen zoals je in dit blogbericht leest. 
Knipknip, knoopknoop, naainaai, kroon klaar!