woensdag 17 december 2014

Blokken (nee, niet met Ben Crabbé)

Nieuwe rommelmarkt/naaiverslaving! Grote en kleine stoffen speelblokken naaien! Ik kan niet anders dan die blokken kopen als ik ze op een rommelmarkt zie. Ook - of eigenlijk zeker - als ze lelijk zijn. En dan tover ik er thuis een leuk stofje rond. Pimpen heet dat dan in het hips. Een aardig geboortecadeau, easy peasy en steeds een mooi resultaat. Moet je ook eens doen. Hier vind je een handleiding:
  • Knip 6 gelijke vierkantjes uit hippe reststofjes - best een heel klein beetje groter dan het blokje dat je wil pimpen.
  • Leg ze in een kruis (= 4 onder elkaar en eentje links en rechts van tweede stofje in de rij). Zoiets dus:          
Het spelletje Loco van dochter Mira doet dienst als didactisch materiaal...
  • Naai alle deeltjes zo aan elkaar - goede kanten op elkaar leggen! - maar blijf telkens een halve centimeter weg van de rand, omdat je later moet kunnen manoeuvreren met de stofjes.
  • Naai dan eend en appel aan elkaar, vervolgens appel en bloem, eend en huis en tot slot bloem en huis. Nu heb je een blokje met 1 open kant, namelijk stofje auto.
  • Naai 1 zijde van stofje auto ook vast en draai je naaiwerk binnenstebuiten zodat de mooie kant nu aan de buitenkant zit.
  • Steek je blok erin.
  • Naai de 2 overige zijden met de hand vast met een blinde steek.
Easy peasy. Ik zei het toch!

dinsdag 9 december 2014

EVA heeft een boodschap van algemeen nut

Ik eet hummus, ik eet vis, ik kook soms eens uit het overheerlijke veggie-kookboek Plenty van Ottam Ottolenghi. Ik eet chocolade, ik drink sojamelk, ik knabbel op worteltjes en ik heb extra scherpe messen in huis om de steak goed te kunnen snijden. En ik wil ook graag deze oproep van Ethisch Vegetarisch Alternatief helpen verspreiden:

Waarschijnlijk heb je ze ook al gezien, de filmpjes van de Vlam die op de VRT uitgezonden worden als boodschap van algemeen nut en waarin een slagerszoon het heeft over dat heerlijke stukje B12 of waarin gelukkige varkentjes zichzelf als lekker stukje vlees promoten. Doordat deze vleespromotiefilmpjes als boodschap van algemeen nut beschouwd worden, komen ze aan een gunsttarief op de openbare omroep. 
EVA en bijna 10.000 mensen, groenteboeren, andere organisaties en voedingsdeskundigen vinden het absurd dat deze filmpjes gepromoot worden als boodschap van algemeen nut terwijl de hoge vleesconsumptie grote gevolgen heeft voor het klimaat en onze gezondheid.
Daarom lanceerden we een petitie om de bevoegde ministers te vragen om de spotjes over vleespromotie te vervangen door spotjes over vleesvermindering. Ons doel is dat minstens 15.000 mensen tekenen en daarbij kun jij ons helpen. 
1) Teken de petitie  via www.evavzw.be
2) Verspreid de petitie via facebook en/of twitter

foto van evavzw.be

vrijdag 5 december 2014

Huisje-Tuintje-Beestje

Beestje had ik al (dat is het koosnaampje voor mijn lief). Huisje ook. Enfin, appartement toch. Tuintje nog niet. Nu wel! En er groeien braambessen en blauwe bessen en aardbeien in die tuin! Driewerf hoera!
Leuk detail: het is het huis van de grootvader van mijn lief. Een huis met een familiegeschiedenis dus. Mira's overgrootvader kweekte er de prachtigste fuchsia's en hield er in de tuin bloemententoonstellingen waar mensen van vele dorpen verder jaarlijks naartoe fietsten. Mira's grootmoeder groeide in dit huis op en ging naar het kleuterschooltje om de hoek. En daar zullen onze meid en ons freggeltje ook hun eerste stapjes in de grote wereld zetten, net als hun papa trouwens deed! Dat maakt het allemaal wel extra speciaal, vind ik, om daar te gaan wonen met ons gezinnetje.
Nu nog verbouwen. En dat is naar het schijnt een ander paar mouwen. En dan nog liefst zo eco mogelijk. Tja, we blijven freaks, he!