donderdag 27 november 2014

Minder verpakkingen!

Stapeltjes heb ik ervan liggen. Kleine plastieken zakjes met vrolijke tekeningen, blijkbaar speciaal gemaakt om verjaardagstraktaties voor school of crèche in te verpakken. Toegegeven, er was steeds allerlei lekkers in te vinden: koekjes, rozijntjes, nog koekjes. Dat alles werd razendsnel opgesnoept door ons mormeltje. Maar wat dan gedaan met die kleine verpakkingszakjes? Ze zijn te klein om als vuilzakje te hergebruiken en ook te vaak met stift gepersonaliseerd om opnieuw als cadeauverpakking in te zetten. Voorlopig is de enige oplossing: in de speelkeuken van mormeltje leggen, dan kan ze winkeltje spelen.

Maar bij de voorbije 2 verjaardagen van ons trolletje heb ik toch geprobeerd om die zakjes te vermijden. Het eerste jaar werd het een feestelijk doosje, gevuld met rijstkoekjes (want dat at ze zelf graag) en  rozijntjes. Het doosje kon zo hergebruikt worden als kerstboomversiering!

Dit jaar ging ik voor nog minder verpakking en nog meer recyclage: de kindjes van de crèche kregen allemaal een puzzeltje - per 4 in 1 doos te koop, hoera! Uit de dozen knipte ik een kleine afbeelding van de volledige puzzeltjes, om het gepuzzel wat te vergemakkelijken. Nu de eigenlijke verpakking nog: een restje wol om de stukjes bij elkaar te houden, meer moet dat niet zijn. Maar dan moesten de kindjes natuurlijk nog weten van wie de traktatie kwam en dat kon ik moeilijk met een viltstift op een touwtje schrijven... Gelukkig heb ik last van verzamelwoede en kan ik dus gewoon een kastje induiken om daar iets op te vinden. Toen Mira geboren werd, had Rataplan per toeval een voorstelling onder leiding van zangeres Mira en dat stond in sierlijke letters op hun affiches. Dus ben ik daar op het einde van de maand alle - ja alle - overtollige affiches gaan ophalen. Die fungeren hier niet alleen als tekenpapier, maar vooral als voorraad naamlabels. 'Twee' erop gestempeld en zo krijg je dus een heel minimalistische verpakking, die er toch leuk uitziet! 
De verzorgsters van de crèche kregen smeltchocolade, verpakt in een mooie bladzijde uit het leuke tijdschrift Flow en we konden ook de stempel van Mira's geboorte nog eens bovenhalen: Mira trakteert op chocomelk. Kan niet mis.

2 opmerkingen: